preskoči na sadržaj

Osnovna škola Montovjerna

 

 

e-Dnevnik za učenike i roditelje – upute

e-Dnevnik za roditelje je web aplikacija kojoj mogu pristupiti roditelji učenika škola koje koriste e-Dnevnik sustav u tekućoj školskoj godini.

Putem ove aplikacije roditelju je omogućen uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u e-Dnevnik. Aplikacija e-Dnevnik za roditelje dostupna je na adresi https://ocjene.skole.hr

Za lakše korištenje možete koristiti upute na sljedećoj poveznici:

https://www.carnet.hr/wp-content/uploads/2019/01/e-Dnevnik-za-u%C4%8Denike-i-roditelje-upute.pdf

 

 

Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatska regulativna agencija za mrežne djelatnost (HAKOM) u suradnji s Hrvatskom poštom pokrenula je program Zaštita sigurnosti djece na internetu i svijetu mrežnih tehnologija.

Poveznica: https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2018/dokumenti/HAKOM_BROSURAmala.pdf

U cilju edukacije roditelja i djece, HAKOM je pripremio i video o zaštiti djece na internetu Kako zaštiti djecu na internetu, a čija je glavna namjena upućivanje djece o prihvatljivom i odgovornom komuniciranju na internetu te stvaranju odnosa povjerenja u kojem se djeca odraslima uvijek mogu obratiti ako se zbog korištenja interneta osjećaju nelagodno, ustrašeno ili ugroženo.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=zXxXfCbW0ss

 

 

Rješenja za probleme s domaćim zadaćama

Domaće zadaće su kamen spoticanja za mnogu djecu. Evo nekoliko savjeta kako napraviti zadaću i zadržati mir u domu.

Domaća zadaća jedan je od najčešćih kamena spoticanja između roditelja i djece. Zvuči poznato? Nemajte brige: jednostavan plan omogućuje da svi naprave svoje zadatke i da kućni mir bude sačuvan.

Odredite vrijeme za učenje. Odredite vrijeme za učenje koje vrijedi za čitavu obitelj, vrijeme tišine koje vi možete iskoristiti za sređivanje računa ili za čitanje, a djeca će, naravno, učiti. To ne služi samo tome da im pokaže da je čitanje nešto što svi čine, već i pomaže uspostaviti određenu rutinu svake večeri. Uz sve to, uče i samostalno odrediti ritam. Postavite sat na vidljivo mjesto tako da lakše budu usredotočeni.

Budite dosljedni. Vrijeme za učenje tempirajte prema vremenu potrebnom vašem školarcu ili školarki da naprave svoju zadaću. Najbolje da se u tome dogovorite s njegovim ili njezinim učiteljem. Primjerice, jedanaestogodišnje dijete dnevno ima oko sat i pol domaće zadaće. Ako mlađa braća završe ranije, dogovorite s njima da se igraju u tišini sve dok svi ne završe s poslom.

Uredite okruženje. Neka djeca rade zadaću u poznatom obiteljskom okruženju, poput dnevnog boravka ili kuhinje. Uvijek neka bude prisutan jedan roditelj. No, vaša uloga je savjetnička - vi ste tu da biste pomogli oko pitanja ili izbjegli zbrku, a ne da biste davali odgovore.

Tempirajte učenje. Ako vaše najstarije dijete završi ranije, preostalo vrijeme može iskoristiti za čitanje, crtanje ili ponavljanje gradiva. Ali ako vrijeme istekne, a dijete nije završilo, ostatak obitelj smije raditi što želi. Tako zna da nikoga ne zadržava, ali da svejedno mora dovršiti svoj zadatak. Čak to djetetu može pomoći da bude učinkovitije jer će se i ono htjeti igrati!

Izvor: Roditelji.hr

 

 

Udruga Poseban prijatelj

Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju

Poveznica: http://posebanprijatelj.hr/

 

 

Razgovarajmo s druge strane ekrana - Priručnik za roditelje i skrbnike učenika osnovnih i srednjih škola

U suradnji sa stručnjacima iz Društva za Komunikacijsku i medijsku kulturu i s Hrabrog telefona, Agencija za elektroničke medije i UNICEF pripremili su priručnik za roditelje s radionicama koje možete provoditi s djecom kod kuće.

Poveznica: https://www.medijskapismenost.hr/wp-content/uploads/2020/05/Prirucnik-za-roditelje.pdf

 

 

Brošura Mindfulness

– kratke vježbe za djecu koju su pripremile stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Kratke mindfulness vježbe dio su programa mindfulnessa za djecu, a mogu se primjenjivati i samostalno. Vježbe su naročito korisne u stanjima uznemirenosti praćenih neugodnim osjećajima kao što su strah, ljutnja, tuga, koji se mogu javiti tijekom stresnih situacija.

Poveznica: https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2020/03/2020-Mindfulness-kratke-vje%C5%BEbe.pdf

 

 

Pogledajte svijet iz mojih cipela

Priručnik su napisale stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba: socijalna pedagoginja Dora Kralj, psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec. Svrha priručnika je da pomognu roditeljima da prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta, osjete dječji temperament, osjećaje i energiju. Priručnik se posebno bavi osjetljvom, povučenom te aktivnom/distraktibilnom djecom.

Poveznica: https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2020/04/POGLEDAJTE-SVIJET-IZ-MOJIH-CIPELA-zavr%C5%A1no-za-web.pdf

 

 

Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece

Letak Odgojnog savjetovališta Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta s korisnim savjetima kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece.

Poveznica: https://www.erf.unizg.hr/docs

 

UNICEF

-  je u suradnji sa stručnjacima, pripremio brojne materijale i smjernice koje mogu pomoći roditeljima u prilagođavanju novoj svakodnevici, organiziranju dana tako da u njemu budu sadržani vrijeme za učenje i vrijeme za igru, samostalnu i onu s roditeljima.

Poveznica: https://www.unicef.org/croatia/kutak-za-roditelje


 


 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UDŽBENICI
Jelovnik

Priloženi dokumenti:
Jelovnik od 20.rujna.pdf

COVID-19
RASPORED INFORMACIJA
Kad zvoni?

Priloženi dokumenti:
Raspored zvonjenja.pdf

Vijeće učenika

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
CMS za škole logo
Osnovna škola Montovjerna / DR. VLADKA MAČEKA 11, HR-20000 Dubrovnik / os-montovjerna-du.skole.hr / ured@os-montovjerna-du.skole.hr
preskoči na navigaciju